Ana içeriğe atla

American Modernism

AMERİCAN MODERNISM
-American modernism, like modernism in general, is a trend of thought that affirms the power of human beings to create, improve, and reshape their environment, with the aid of scientific knowledge, technology and practical experimentation, and is thus in its essence both progressive and optimistic. 
-David Harvey’s definition of modernism, in his book ‘The Condition Of Postmodernity’ is grunded in and evolves from Baudelaire’s essay.
  FRAGMENTATİON
-Related to the theme of destruction is the theme of fragmentation. Fragmentation in modernist literature is thematic, as well as formal. Plot, characters, theme, images, and narrative form itself are broken. Take, for instance, T.S. Eliot's "The Waste Land," which depicts a modern waste land of crumbled cities.
SOCİAL EVİLS
-Modernist novels did not treat lightly topics about social woes, war and poverty. John Steinbeck's "Grapes of Wrath" frankly depicts families plagued by economic hardship and strife, contradicting idyllic depictions of American life represented elsewhere in literature.
-Modernist novels also reflect a frank awareness of societal ills and of man's capacity for cruelty. Ernest Hemingway's anti-heroic war tales depicted the bloodiness of the battlefields, as he dealt frankly with the horrors of war.
-The romantısm was playing important role for to taking shape of America.
-There is a important material for American modernism ; “DEHUMANİZATİON OF İNDUSTRİALİZATİON”
 -And three points are important; Emotional, Passional and İrrational.
-The Artists should be anarchist and intelligent.
-Edgar Allan Poe; “ghosts, Fairies, Witches, Demons”.
-The Artists should be philosopher and the destiny not interested them.
-The existence of God is  seeking in nature.
-The Modernism is reject of materialism.
MODERN LİTERATURE
USA:
-PROSE: Hemingway, Faulkner, Fitzgerald, Katherine Anne Porter, Dashiell Hammett, late Henry James, Paul Laurence Dunbar, Zora Neale Hurston, Djuna Barnes, Patricia Highsmith, Jean Toomer.
-“Modernist prose fiction marked by symbolism, narrative disruption, internalization of meaning, stream-of-consciousness”
-POETRY : Ezra Pound, T.S. Eliot, William Carlos Williams, Wallace Stevens, H.D., Langston Hughes
-Modernist poetry marked by free verse and freer verse with formal variations, symbolism, internalization of meaning or personal symbolism.
                                                                                                                      ERCAN İLHAN
                                                                                                                      (ENGLISH LETTER AND LİTERATURE)

                                                                                                                      08.12.2014

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arapçanın Önemi

ARAPÇANIN ÖNEMİ Dil, insan hayatı için önemlidir, çünkü insani ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz ve mutlak olarak başkalarından yardım alarak çeşitli ihtiyaçlarını giderir. Yiyecek, giyecek, mesken, güvenlik gibi tüm ihtiyaçlarını başkalarıyla dayanışma ve iletişim halinde karşılar. Buradan insanın, başka insanlarla iletişim kurma gerekliliği ortaya çıkar ki işte bu iletişim aracı dildir. Dolayısıyla herhangi bir dili öğrenmek, o dili bilen insanlarla iletişim kurabilmek demektir. O nedenle “bir lisan bir insan” sözü manidardır. Ancak dil yalnızca bir iletişim aracı değildir. Aynı zamanda bir toplumun kültürünü, inancını, yaşam tarzını, hayat anlayışını ve düşünüş biçimini taşıma aracıdır. Örneğin, Japonca’yı bilmek, Japon kültürünü bilmeyi, bir Japon gibi düşünebilmeyi, Japon yaşam tarzını kavramayı gerektirir. Daha da ötesi dil, günümüzün modern dünyasında güçlü bir politik araç olarak kullanılmaktadır. Özellikle büyük devletler, kendi dillerini yaymak, başka ülkelerdeki g

Sevgiliye Ayna Hediye Etmek

Sevgiliye Ayna Hediye Etmek             Bugün toplum yaşamında önemli bir yere sahip olan ayna sadece normal hayatta değil asıl özel hayatta çok önemli bir yere sahiptir. Kökeni Osmanlı zamanına dayanmaktadır. Sevgiliye ayna hediye etmek , belki günümüzde önemini yitirmiş bir olgu olabilir, fakat gözümüzü kendi tarihimize çevirdiğimizde sevgiliye ayna hediye etmenin ne kadar anlamlı olduğunu görebiliriz.               Eskilerde sevgililer buluşmalara giderken o zamanın şartlarına göre hediyeleşirlermiş, tabi bu da o zamanda olabilecek en güzel hediyenin ayna olduğudur. Malum bilindiği gibi o zamanlarda henüz telefon, bilgisayar gibi teknoloji ürünleri yoktu. Çoğu zaman sevgililerin birbirlerine hediye olarak ayna vermelerinin manası ise; “Sana güzelliğini yansıtacak daha güzel bir hediye bulamadım” demek oluyordu. Şimdilerde sürekli masraflara girip daha güzel hediye almak için birbirimizle yarışıyoruz fakat üzerinden biraz zaman geçmeden o eski olur yeni modelleri çıkar ve ön

Essentials of Anita Desai’s Lifetime (ANITA DESAİ'NİN HAYATI )

Essentials of Anita Desai’s Lifetime          Anita Desai was born in Mussoorie, India, 24th June, 1937. Her mother was German and her father  Indian and she obtained a degree in English Literature from the University of Delhi. Anita Desai is  a famous Indian writer. She is in her seventies. she is creative, imaginative, quick-witted, sensitive and  big-hearted. She always tries to express what she considers the truth.          She is married  and she has 4 children. She  lives in the United States, where she is Professor of Writing at Massachusetts Institute of Technology. She enjoys travelling, reading and working in her garden.  When she travels she goes to Mexico, Europe and occasionally to India. She says that having lived independently for 15 years in the West, she found she could not return to a dependent life in India except on visits.         Desai published her first novel, Cry The Peacock, in 1963. She considers Clear Light of Day (1980) her most autobiograph